Be proud to be Thai
Thai society has been deeply dominated
by western culture in terms of food, eating habits and lifestyle.
Sometimes Thais prefer to eat ‘fast food’ rather than local Thai
dishes, and vice versa; Thai food is becoming ever-popular with
foreigners visiting the country, as well as Thai restaurants
opening-up overseas. The taste of Thai food is bold, full-flavoured,
and looks delicious and there is also a diverse variety of menu
options. Thai dishes are often prepared with style in mind, with the
food arranged neatly on the plate, and many of the country’s most
famous dishes are made with fresh, healthy and nutritious
ingredients. With all these reasons, many people fall in love with
the charms of Thai food, making it popular among foreigners from all
over the world.
Recent online surveys conducted via
Facebook and CNN Go ranked certain Thai dishes as being in the top 10
and 50 most delicious foods in the world. These menu items included
spicy and sour prawn soup or ‘tom yum kung’ (ranked the world’s
4th most delicious food) while 5th place was Thai stir-fried noodles,
commonly known as ‘pad Thai’. This list also included spicy
papaya salad or ‘som tum’ (6th), spicy southern Thai curry or
‘kaeng massaman’ (10th), green curry or ‘kaeng khiew wan’
(19th), fried rice or ‘khao pad’ (24th), spicy grilled pork salad
or ‘nam tok moo’ (36th). A famous Thai dessert, mango with sticky
rice and coconut milk, also took the crown as being the world’s
most delicious sweet, ranking in at No.1.
Thai people have plenty of reasons to
be proud of their Thainess. Thais eat and prepare authentic,
traditional food with locally sourced products on a daily basis –
bringing it into the international eye; therefore, foreigners can
experience this exotic cuisine in a positive way, and tell their
friends and family about it at the same time. I personally think that
the nation’s food is a good starting place to let foreigners know
more about what’s good in Thailand, and this also helps stimulate
the Thai economy and drive the country’s food and restaurant
industries.
@copyrights
*******
Bądź dumny z
bycia Tajem
Tajskie
społeczeństwo zostało głęboko zdominowane przez zachodnią
kulturę pod względem żywności, nawyków żywieniowych i stylu
życia. Czasami Tajowie wolą jeść
"fast foody" niż lokalne dania kuchni tajskiej i na
odwrót. Tajskie jedzenie staje się coraz popularne wśród
obcokrajowców odwiedzających Tajlandię, a tajskie restauracje
otwierane są w krajach na całym świecie. Smak
tajskiego jedzenia jest bogaty, wykwintny i wygląda pysznie; posiada
też zróżnicowany wybór opcji menu. Dania
te są często przygotowane z myślą o stylu, a jedzenie starannie
rozmieszczone na talerzu, i wiele z najbardziej znanych dań kraju
jest ze świeżych, zdrowych i pożywnych składników. Z tych
wszystkich powodów, mnóstwo ludzi zakochuje się w urokach kuchni
tajskiej, co czyni popularnym wśród obcokrajowców z całego
świata.
Według ostatnich
badań, przeprowadzonych przez Facebook i CNN, w rankingu, pewne
dania kuchni tajskiej plasują się w pierwszej 10 i wśród 50
największych smakołyków świata. W
tych pozycjach menu znajduje się pikantno-kwaśna zupa krewetkowa
"Tom Yum Kung" (w światowym rankingu na pozycji 4 jako
najbardziej pyszne danie), a 5 miejsce zajmuje tajski smażony
makaron, powszechnie znany jako "Pad Thai". Lista
ta zawiera również pikantną sałatka z papai "Som Tum"
(6), pikantne południowo-tajskie curry „Kaeng Massaman” (10),
zielone curry "Kaeng Khiew Wan" (19), smażony ryż "Khao Pad" (24), pikantną grillowaną wieprzową sałatkę "Nam Tok Moo" (36). Słynny tajski deser - mango z lepkim ryżem i
mlekiem kokosowym, zdobył koronę jako najbardziej pyszna słodkość;
w rankingu na Miejscu I-wszym.
Tajowie mają
wiele powodów do dumy z ich Tajskości. Jedzą i przygotowują
autentyczne, tradycyjne potrawy z lokalnych produktów na co dzień –
dostosowując je do międzynarodowego oka, dlatego obcokrajowcy mogą
doświadczać owych egzotycznych dań w sposób pozytywny i
powiadomić jednocześnie swoich znajomych i rodzinę o tym.
Osobiście uważam, że narodowe jedzenie jest doskonałym obszarem dla pokazania, by pozwolić cudzoziemcom wiedzieć
więcej na temat tego, co jest dobre w Tajlandii, a to również
pomaga stymulować ekonomię i rozwijać tajski przemysł żywnościowy
i gastronomiczny.
@copyrights